Piwosz, Bolesław Chrobry.

Historia piwa w Polsce sięga ludów prasłowiańskich. Na świecie zaś, pierwsze zapisy dotyczące złotego trunku pojawiły się w czasach Mezopotamii, gdzie na glinianych tabliczkach Sumerowie wykuli przepis na piwo orkiszowe. Potem przedstawiano je jako Sikaru- napój Bogów, znalazło się ono w Kodeksie Hammurabiego, oraz w Babilonie, gdzie eksperymentowano i stworzono kilka odmian piwa w tym piwo czerwone. W Polsce, znanym wielbicielem złotego trunku był władca Polski z dynastii Piastów- Bolesław Chrobry. Zresztą również jak książę zwierzchni Polski, Leszek Biały. Który podobno wziął udział w wyprawie krzyżowej tylko dlatego, że w Ziemi Świętej brakowało piwa. Polska Magnateria i szlachta uwielbiała tez złocisty napój, podobnie jak mieszczanie i chłopi. Przez wieki był to uznawany trunek na ziemiach polskich. W okresie wojen popularność piwa zmalała na rzecz trunków takich jak wódka czy wino. Cześć browarów zniknęła, zniszczona, zagrabiona bądź zamknięta przez Niemców. A jakość tych którym udało się przetrwać, mocno spadła. Zaczęto wtedy importować piwa zagraniczne. Po wojnie browary przejął Skarb Państwa. Powstały nowe ośrodki produkujące piwa regionalne i nie tylko. Według ostatnich badań, statystyczny Polak wypija rocznie ok. 96 litrów piwa. Dzięki większemu eksportowi o 0,7 proc. wzrosła też całkowita produkcja piwa w Polsce. A małe regionalne, rzemieślnicze browary odnoszą coraz większe sukcesy.